Kik vagyunk?

Fekete Viktória Lilla és Balogh Ádám Mihály vagyunk, a GyereKuckó Napközbeni Gyermekfelügyelet megálmodói.
Saját otthonunkban fogadjuk a gyermekeket, ahol modern, praktikus, és gyermekbarát játszószobát alakítottunk ki. A női és a férfi szerep megjelenése már önmagában támogatja a hagyományos családmodell szemléletét.

Célunk értékeket közvetíteni, és példát mutatni a gyermekeknek mindennapi jó gyakorlatunkkal.
Napjainkban előfordul, hogy egy kisgyermek keveset látja dolgozó édesapját vagy édesanyját, ritkán tudnak minőségi időt együtt tölteni, mindemellett sajnos egyre több a csonka család. Az átlagosan fejlődő gyermekre bizonyítottan pozitív hatással van, ha rendszeresen lát kongruens női és férfi mintát, de az apa-, vagy anyafigura hiányában élő gyermeknek kiemelten fontos a szerepátadás és az önazonosság.

Felkészülten, lelkiismeretesen végezzük munkánkat, és törekszünk a szülőkkel való partneri együttműködésre és a gyermeki jogok teljeskörű védelmére. A családokról és a gyermekről szóló bizalmas feljegyzéseket az adatvédelmi szabályoknak és a Szociális Munka Etikai Kódex elveinek megfelelően elzárva tároljuk, harmadik félnek nem adjuk ki.

Viktória

óvoda-iskola átmenet specializációt végzett óvodapedagógus

_______

Óvodapedagógusként dolgozom az óvoda-iskola specializáció területén. Egyéni vállalkozóként gyermekfelügyelettel, iskola előkészítő foglalkozással és más oktatást kiegészítő tevékenységekkel is foglalkozom.

A budakalászi családok igényei késztettek arra, hogy párom segítségével elindítsam a GyereKuckó Napközbeni Gyermekfelügyeletet.

A Családbarát ország megnevezésű, kiemelt projekt keretén belül sikeresen teljesítettem a ,,Napközbeni gyermekfelügyelet szolgáltatást nyújtó személy” című tanfolyamot. Ezen képzés segítségével lehetőségem nyílt további ismereteket szerezni a bölcsődés korosztály nevelésének szakmai szempontjairól, és egy ilyen profilú szolgáltatás személyi, és tárgyi feltételeiről, jogi hátteréről.

Ádám, a párom mindenben támogat, immár 12 éve. Pedagógus családból jött, így nem idegen számára a gyermeki énkép tisztelete, szeretete. Látja, mennyire hiszek ennek a hivatásnak a jövő generációira gyakorolt hatásában, és hogy szakértelemmel, odaadással fordulok a családok felé. Két nyarat táboroztattunk együtt végig. Az utóbbi időben fokozatosan, egyre jobban bevonódott a munkámba. A gyerekektől, és a szülőktől való pozitív visszacsatolás hatására komolyan kezdett érdeklődni ez iránt a szép hivatás iránt.

Képesítéseim

Számomra kiemelt fontosságú a folyamatos önfejlesztés, az új kutatási anyagok, pedagógiai technikák felkutatása, elsajátítása. Célom, hogy a hozzánk járó gyermekek minél jobb kiszolgálást és élményt kapjanak. Éppen ezért vagyok büszke arra, hogy az alábbi képesítésekkel és tapasztalatokkal rendelkezem.

FOLYAMATBAN

Napjainkban egyre több gyermeknek van szüksége mozgásfejlesztésre. A kis-, és nagymozgások felmérése, játékos fejlesztése hozzásegíti a gyermeket ahhoz, hogy kiegyensúlyozottabb lehessen a mindennapok során. Az idegrendszeri érést is támogatja, serkenti a mozgás, beindítva a komplex fejlődési folyamatot. A sokoldalú fejlesztés jótékony hatással van a térérzékelésre, irányértézelésre, egyensúlyérzékelésre, finommozgásra is. Jó hír, hogy szinte bármilyen életkorban hatékonyan lehet ezzel a módszerrel dolgozni, megkönnyítve ezzel a mindennapi kihívásokat.

Hiánypótló képzés, mellyel még több módszert megismertem a számolási nehézséggel küzdő gyermekek felmérésére, segítésére. Az előjelek már óvodás korban felfedezhetők, de gyakran csak kisiskolás korban diagnosztizálják a számolási zavart. Szakszerű segítséggel hatékonyan fejleszthető ez az összetett készség is.

A képzést elvégzését követően lehetőségem nyílt napközbeni gyermekfelügyelet indítására. A csecsemők és kisgyermekek szakszerű gondozásáról, neveléséről és fejlesztéséről tanultam részletesen. A gyakorlatot családi bölcsődében teljesítettem, ahol sok praktikát elsajátítottam az 1-3 évesek szeretetteljes gondozása közben.


A DIFER felmérés és fejlesztés során az iskolába készülő gyermek készségeit mérem fel, majd célorientáltan fejlesztem azokat. A teszt kiértékelése során teljes képet kapok a gyermek erős-, illetve fejlesztendő területeiről. A legismertebb, legelterjedtebb iskolaérettségi teszt, amelyet több óvodában és iskolában is alkalmaznak.

Minősítésem után ,,Gyakornok” fokozatból ,,Pedagógus I.” fokozatba kerültem. A pedagógus portfólió megírása, és a felkészülési folyamat során értékes módszertani, szakmai tapasztalatokkal gazdagodtam.
5 évig dolgoztam óvodában, ahol egy 30 fős gyermekcsoport neveléséért és gondozásáért feleltem. Homogén, évismétlő nagycsoport fejlesztésében is szereztem tapasztalatot. Sajátos nevelési igényű gyermekek készségfejlesztésében és integrálásában is tevékenyen vettem részt.

Ádám

_______

Pedagógus családban nőttem fel. Húgom gyógypedagógus, édesanyám korábban védőnőként dolgozott, jelenleg szociálpedagógus végzettséggel egy általános iskolában foglalkozik gyermekekkel.

Eddig egy áruház vezetésével foglalkoztam, ahol mindig törekedtem a családias, nyugodt légkör fenntartására. Itt megtapasztaltam, hogy milyen különböző emberekkel napi szinten együttműködni, közösen megoldást találni a felmerülő problémákra, váratlan helyzetekre. Úgy gondolom, ezek a tapasztalatok segítenek abban, hogy értő és empatikus módon tudjak fordulni a családok és a kisgyermekek felé.

Szabadidőmben szívesen sütök, főzök, így nem kérdés, hogy a gyermekeknek is minőségi, egészséges, helyben főzött ételekkel szeretnék minden nap kedveskedni, és hozzájárulni az ellátás magas színvonalához. Munkám közben ügyelek a higiéniai előírások betartására, valamint a minőségi alapanyagok beszerzését és megfelelő tárolását is egyaránt fontosnak tartom.

Elvégeztem a szükséges tanfolyamot, lelkiismeretesen felkészültem a vizsgára. A szakmai gyakorlat során bölcsődében, óvodában, iskolában jutottam értékes tapasztalatokhoz, ahol követendő példákat, és jó megoldásokat láttam, melyeket igyekszem mindennapi munkámba beépíteni.

Képesítéseim

Az elmúlt két évben óvodás és kisiskolás gyermekeknek szerveztünk nyári napközis táborokat édesanyámmal és óvodapedagógus párommal. Ezekben a táborokban olyan pozitív impulzusok értek, melyek hatására úgy döntöttem, hogy a továbbiakban szeretnék főállásban gyermekekkel foglalkozni. Ennek érdekében pedig a szükséges képesítések és vizsgák is folyamatban vannak.

Az általunk biztosított környezet

Egy 70’-es években épült kertes, belülről teljesen felújított családi ház ad helyet szolgáltatásunknak.
A belső térbe az előkerten és kis teraszunkon keresztül jutnak el a gyermekek, amit évszaknak megfelelően dekorálunk.

A házba lépve színes, világos előtér fogadja a családokat. A gyermekek részére saját fogast, öltözéshez szükséges kisszéket, cipőtartót biztosítunk.

Modern, tágas, jól felszerelt csoportszobával rendelkezünk. A szoba az épület déli oldalán található, így világos, napsütötte. Két különálló, egy kétszárnyú ajtóval egybenyitható helyiség áll a gyermekek rendelkezésére. A szobák mérete külön-külön meghaladja a 16 négyzetmétert, így a két légtér együttes használata esetén több, mint 30 négyzetméter területet vehetnek birtokba a gyermekek.
Mindkét helyiség rolóval sötétíthető, hogy csendes pihenő alatt az itt alvók nyugodtan pihenhessenek a számukra biztosított bölcsődei fektetőkön. Saját ágyneműt biztosítunk, amit rendszeresen mosunk, de igény szerint a szülő által hozott párnát, takarót is használhatják a gyermekek.

A mosdóhasználatot, és a szobatisztálkodást pelenkázásra kijelölt sarok, bili, fellépő, és wc szűkítő segíti a gyermekek életkorától és preferenciájától függően. Minden gyermek számára külön törölközőt biztosítunk, igény szerint a gyerekek hozhatnak otthonról fogkefét és fogmosó poharat.

Tágas, jól felszerelt játszóudvarunk van, ahol a gyermekek biztonságos körülmények között játszhatnak és mozoghatnak a szabad levegőn.

A 150 négyzetméternyi területű, gyermekek által használt udvarrészhez az előkerten keresztül lehet eljutni. A gyermekek számára kialakított kertben pár fontos szabályt betartva kedvükre választhatnak játékot, játéktevékenységet a gyermekek.

Mobil homokozóval, vödrökkel és lapátokkal, csúszdával, mérleghintával, talicskával és kiskocsival, kinti építő játékokkal, óriás rajztáblával, kisasztallal és kis székekkel rendelkezünk. Szabványos kültéri játékaink vannak, melyek esésmagassága nem éri el az 1 métert.

Az árnyékot a pavilon és a lombos fák biztosítják. Mérgező, szúrós növények ebben a kertrészben nincsenek. A játszóudvart az udvar többi részétől zárt kerítés és kiskapu választja el.

Hol található a GyereKuckó?

A GyereKuckó Napközbeni Gyermekfelügyelet Budakalász város egyik legdinamikusabban fejlődő, Klenity városrészében, annak főutcáján található. Egy 70’-es években épült kertes, belülről teljesen felújított családi ház ad helyet szolgáltatásunknak.